Ta lappen for automatgir eller manuelt gir?

Ta lappen for automatgir eller manuelt gir?

Bør du ta lappen for manuelt gir eller automatgir? Her er noen fordeler og ulemper.

De fleste velger å ta lappen for manuelt gir, i tilfelle de trenger det f.eks til leie av bil.  Å ta lappen for kun automatgir blir mer og mer vanlig, selv om det fortsatt ikke er mange som kun har førerkort for automatgir. 
 

  • 2.9 millioner nordmenn hadde førerkort klasse B i utgangen av 2017
  • 19 483 hadde førerkort klasse B med kode 78 (automatgir)

Hos Majorstuen Trafikkskole ble det i 2019 oppgitt at ca 40 prosent tar lappen for automatgir mot 10 prosent for tre år siden. Den åpenbare årsaken er at stadig færre har bil med manuell girkasse hjemme, så elevene får ikke øvd med manuelt gir.
Det kan være lurt å ta førerkort med den girkassen man har hjemme, for det skal mye mengdetrening til for å bli en trygg sjåfør. 


Fordeler: 

Det kan ta litt kortere tid å ta lappen med automatgir fordi man slipper å lære å bruke clutch. For de som synes det er vanskelig å ta sertifikat kan det i tillegg være enklere med automatgir, fordi man bare forholder seg til brems og gass i trafikksituasjoner.  

Ulempen med å ta lappen kun for automatgir er at man ikke kan kjøre personbil med manuelt gir. 


Autoriserte Trafikkskolers Landsforbund (ATL) ønsker automatgir som hovedregel, og mener det kan gi færre trafikkulykker blant ferske sjåfører. Deres forslag er at elever som kjører opp på automatgir og finner ut at de har behov for førerkort for manuell bil kan få denne førerretten ved å ta noen timer obligatorisk opplæring på manuell bil hos en trafikkskole. Allerede fra 2020 kan EUs regelverk som i dag legger til grunn at man skal kjøre opp med manuelt girede biler bli endret. Det er MOVING international Road Safety Association og det tyske forbundet for trafikkskoler (BVF) som melder dette. I forslaget ligger det også at de som ønsker å kjøre biler med manuelt gir kan utvide førerkortet med denne rettigheten ved å ta noen timer ved en trafikkskole.

Tilbake