Kan du reglene for øvelseskjøring i Norge?

Kan du reglene for øvelseskjøring i Norge?

Det er viktig å sette seg inn i reglene før man begynner å øvelseskjøre.

Reglene du må vite før du begynner å øvelseskjøre:

Du må ha fylt 16 år for å kunne øvelseskjøre.

  1. Du må ha tatt trafikalt grunnkurs før du kan øvelseskjøre eller begynne å ta kjøretimer. Du må også ha med gyldig bevis, som du får når du fullfører trafikalt grunnkurs. Dette er beviset som gir deg rett til å øvelseskjøre på vegen. Du må også ha med legitimasjon.
  2. Din ledsager/den som øvelseskjører med deg må være fylt 25 år, og personen må ha hatt førerkort for kjøretøy i samme klasse som du øvelseskjører sammenhengende de siste 5 årene.
  3. Bilen må være merket bak med en godt synlig rød L på hvit bakgrunn. Bilen må ha ekstra speil, dette for at den som er ledsager kan følge med på veien. 
  4. Du kan øvelseskjøre både med automatgir og med manuelt gir.
  5. Du kan ta oppkjøringen med automatgir, men det betyr også at du kun får førerkort for automatgir, men ikke for manuelt gir. Ønsker du å kunne kjøre med manuelt gir, må du øvelseskjøre med vanlig manuelt gir og kjøre opp med det.
  6. Du kan helt fint øvelseskjøre med passasjerer. Det er derimot viktig å vente med dette til du føler du har kontroll på veien, og til du har  kommet langt nok i opplæringen til at det er fornuftig og du føler deg trygg.
  7. Du kan øvelseskjøre med tilhenger når du er så god til å kjøre til at det er fornuftig.
  8. En ledsagere kan ikke ta betalt for å øvelseskjøre.  Det er kun lærer ved trafikkskole eller godkjent kursarrangør som kan ta betalt for opplæring.
  9. Bilen må tilhøre klasse B.

Husk! Disse reglene gjelder kun for øvelseskjøring i Norge. Hvis du skal øvelseskjøre i utlandet, må du oppdattere deg på reglene som gjelder for dette landet. For å øvelseskjøre for eksempel i Sverige må ledsageren ha gjennomgått en spesiell opplæring og registrert seg hos myndighetene. I Danmark er det forbudt å øvelseskjøre privat.


Lykke til! 

 

Kilde: vegvesen.no

 

 

Tilbake