Dette bør du kunne som ledsager

Dette bør du kunne som ledsager

Det er mye man må sette seg inn i når barna skal begynne å øvelseskjøre!

Plutselig blir barna 16 år, og er klare for å begynne å øvelseskjøre. Da er det ikke alltid greit å være oppdattert på det nyeste pensum eller reglene for øvelseskjøring. 

 

Det er lurt å begynne tidlig

Forskning viser at de som øvelseskjører mye, er mindre utsatt for ulykker når de får førerkort. Det er derfor lurt å begynne tidlig med å øvelseskjøre slik at man får kjørt mye over tid og samlet erfaring. Statens vegvesen anbefaler å øvelseskjøre i 140 timer.  Det er viktig at det er variasjon på kjøringen. Man bør øvelseskjøre både korte og lange turer, og man bør også få erfaring med å kjøre i store byer med mye trafikk og på landevei. 

 

Hvordan starter man? 

 • Mye handler om god kommunikasjon. Det å sette av tid og avtale sammen når man skal øvelseskjøre kan være veldig lurt. Kanskje bør man lage en egen kalender hvor man kan planlegge lenger fremover i tid, og gjerne føre logg over dager man har kjørt. 
 • Det å være tålmodig som ledsager er viktig. Noen lærer fortere enn andre, og det er viktig at den som skal kjøre får lære i sitt eget tempo.
 • Prøv å unngå for mye stress under øvelseskjøringen. Bruk god tid, og vær sikker på at den som øvelseskjører forstår hva du mener. Stress og dårlig stemning kan føre til at det å øvelseskjøre blir en negativ aktivitet, som kanskje blir fortere nedprioritert. Det kan være en stor fordel å prøve å holde motivasjonen oppe med god stemning i bilen. Ros gjerne når man mestrer noe bra. 
 • Begynn gjerne øvelseskjøringen på et rolig sted. Kanskje en stor parkeringsplass, eller mindre trafikkerte veier. Det kan være smart å begynne med grunnleggende informasjon om hvordan man bruker pedaler, gir, blinklys osv. Personer som øvelseskjører bør bli kjent med bilen og føle seg trygg på hvordan man hådterer bilen før man kjører i trafikk.
 • Bruk tid på å analysere sammen. Hvis en trafikksituasjon ikke gikk helt etter planen kan det være lurt å diskutere hva man burde gjort annerledes.     
 • Repitering. Bruk tid på å repetere teori. 

 

Hvilke krav stilles til ledsager? 

 • Du som er ledsager må være fylt 25 år
 • Du må ha hatt førerkort i samme klasse som du øvelseskjører i, sammenhengende de siste 5 årene
 • Ledsagere kan ikke ta betalt


Få tilgang - Les mer

Hvilke krav stilles til personen som skal øvelseskjøre? 

 • For å kunne øvelseskjøre med bil så må han/hun ha gjennomført trafikalt grunnkurs. Dette er et obligatorisk kurs hvor man får en grunnleggende forståelse av hva det innebærer å være fører av en bil. Kurset varer i 17 timer og det kan tas på godkjente trafikkskoler eller i ungdomsskolen.
 • Den som øvelseskjører må ha fylt 16 år.
 • Den som øvelseskjører må ha med beviset og godkjent legitimasjon med bilde både når man tar kjøretimer på trafikkskolen og når du øvelseskjører privat. Du kan nå finne beviset ditt på nett - se mer informasjon her. 

 

Hvilke krav stilles til bilen?

 • Bilen må være merket med en godt synlig rød L på en hvit bakgrunn
 • Bilen må ha ekstra speil til bruk for ledsageren. 

 

Andre ting man bør huske på

Forsikring. Det er viktig å undersøke hva som er dekket av forsikringen når man øvelseskjører. Det kan være lurt å ta kontakt med forsikringsselskapet ditt og høre. 

Ansvar ved ulykke. Det er viktig å huske at ledsager alltid regnes som fører av bilen, unntatt under førerprøven. Derfor regnes ledsager alltid som ansvarlig. Likevel kan den som øvelseskjører også straffes. Særlig gjelder dette tema som regnes som allmennkunnskap. Blant annet vil den øvelseskjørende straffes ved promillekjøring, og ledsageren kan straffes om vedkommende forsto eller burde ha forstått at den bak rattet var ruset. Ved brudd på blant annet fartsgrensen kan også den som øvelseskjører bli straffet.

 

Informasjonsmøte

Statens vegvesen holder regelmessig gratis informasjonsmøter for foresatte om føreropplæring, øvelseskjøring og mengdetrening. Her får du informasjon om blant annet ungdom og bilkjøring, utviklingen av nye bilførere og hvordan du kan bidra, regler under øvelseskjøring og hvordan du kan samarbeide godt med trafikkskolen. Du kan se mer informasjon her. 

 

Hjelpende verktøy

Med talappen.no kan både ledsager og den som øvelseskjører se filmer, oppdettere seg på teori, ta teorioppgaver og logge kjøretimer. Trafikkteori er komplisert, derfor har vi filmatisert læreplanens trinn 2, 3 og 4.  Se film når du vil, hvor du vil - på nettbrett, smarttelefon og PC/Mac. Talappen.no er verktøy for både elev og ledsager – utviklet i samarbeide med kjørelærere og spesialpedagoger. Du kan lese mer her.

 

 

 

 

Tilbake